Inkeerregeling bij zwart geld

Zwart geld is geld waarover geen belasting wordt betaald. Doorgaans worden er vele miljarden euro's zwart geld in het criminele circuit, door drugshandel, prostitutie en afpersing of chantage. Echter, zwart geld is ook het geld waarover geen belasting wordt betaald volgens de Nederlandse belastingregels. Geld dat bijvoorbeeld in het buitenland is ondergebracht.

Inkeerregeling
Een belastingplichtige kan hoge boetes van de fiscus voorkomen door tot inkeer te komen. Wanneer de belastingdienst ontdekt dat men over zwart gel beschikt, kan een boete van 100%, dus het volledige zwarte vermogen, worden opgelegd. Maar wanneer de belastingplichtige tot inkeer is gekomen en heeft besloten om alsnog een volledige aangifte te doen van het buitenlandse vermogen, bestaat er de inkeerregeling.
Let wel, deze regeling geldt alleen als de belastingplichtige dit uit zichzelf doet en niet op het moment dat de belastingdienst achter het zwarte vermogen is gekomen. Wanneer de grond te heet onder de voeten wordt, is het doorgaans al te laat.

Voorkomen
Wanneer een belastingplichtige gebruik maakt van de inkeerregeling kan hij alsnog probleemloos over het buitenlandse vermogen beschikken. Maar tevens voorkomt hij dat zijn nabestaanden niet worden opgezadeld met een fiscaal probleem.

Gebruik maken van de inkeerregeling
Als u gebruik wilt maken van de inkeerregeling, dient u een aantal zaken in acht te nemen. Het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst hebben een aantal standpunten ingenomen. Zo mag een inspecteur u nog geen vragen hebben gesteld over uw buitenlandse vermogens, met andere woorden: u bent nog niet gealarmeerd.
Ook heeft de inspecteur nog geen boekenonderzoek bij u aangekondigd en bovendien heeft een fiscaal rechercheur u nog niet gemeld dat er een onderzoek gaande is.

Zonder boete

Enige jaren terug is de Belastingdienst al gestart met het onderzoeken van buitenlands onroerend goed, zoals vakantiehuisjes. Vele duizenden Nederlanders hebben, mogelijk onbewust, deze woning niet opgegeven.
Als u de Belastingdienst verzoekt om uw belastingaangiften met terugwerkende kracht te corrigeren, kunt u er zonder boete vanaf komen. Doet u dit echter niet, dan bestaat de kans dat u 50 tot 100% van het vermogen als boete moet betalen.

Toekomst
De Europese Unie heeft qua fiscale samenwerking de handen ineen geslagen, waardoor het steeds moeilijker wordt om bezittingen in het buitenland uit het zicht te houden. Het kan dus zeker geen kwaad om nog eens serieus te overwegen of u bereid bent een hoog percentage aan boete te betalen, of tot inkeer te komen.